Lichaamsgerichte psychotherapie maakt gebruik van verschillende technieken.

Welke techniek we gebruiken is afhankelijk van wat bij je past, wat er op dat moment nodig is.

Gestalt oefeningen

“Ik doe het mijne en jij doet het jouwe,

Ik ben niet op de wereld om aan jouw verwachtingen te voldoen

En jij bent niet op de wereld om aan mijn verwachtingen te voldoen.

Jij bent jij,  En ik ben ik.

Gestalttherapie werd ontwikkeld door Fritz Perls.

Veel mensen reageren nu in bepaalde situaties op een manier zoals ze vanuit hun verleden geleerd hebben.  Pijnlijke behandelingen door een tandarts toen je nog kind was kan tot gevolg hebben dat je als volwassene bang bent een tandarts te bezoeken.  Veelal reageer je, of reageert je lichaam onbewust en razendsnel.  Vroeger was dat waarschijnlijk ook zinvol. En misschien nog steeds. Je kunt je echter bewust afvragen of dat echt zo is. Zeker als je merkt dat je , of je lichaam, nu meer last hebt van die onbewuste reacties. 

Het doel van Gestalttherapie is zelfkennis en zelf ondersteuning, om je bewust te maken dat je het potentieel in je hebt  om nu andere keuzes te maken dan je vroeger hebt gedaan. 

Meditatie / Visualisatie

Bij meditatie neem je bewust tijd voor jezelf, in alle rust. Je richt je op het hier en nu, bewust van je ademhaling.  Opkomende gedachten en emoties laat zijn voor wat ze zijn. De gedachten en beelden die je kunnen helpen of van belang zijn als antwoord op je vraag neem je ook waar

Bij visualisatie ga je in een meditatie langs alle beelden die in je gedachten verschijnen. Deze beelden kunnen je inzicht geven op allerlei vragen die je bezighouden.  Inzichten die voor je onderbewuste helder zijn, maar die voor gedachten en woorden onbereikbaar zijn.

Ademwerk

Hoe belangrijk je ademhaling is, weet iedereen.  Hoe waardevol bewust ademen is, is voor minder mensen duidelijk.

Er zijn verschillende oefeningen  waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt. Ademwerk bevordert het lichaamsbewustzijn en maakt de samenhang tussen spanning, houding, beweging en adem voelbaar. Je kunt je zo bewust worden van ingesleten en belemmerende patronen, en nieuwe mogelijkheden ontdekken die tot meer vrijheid en harmonie lijden. Ademwerk kan een verrijking zijn als je meer van jezelf en je lichaam wilt ervaren *1)

*1): uit de inleiding van het boek”De Adem, bron van ontspanning en vitaliteit”door Regine Herbig